Konkurranse! Ordførereren har laget tur på 5,1 km. Hvordan er din?

Posted · Add Comment

Ordføreren og Rådmann viser vei  i Sauherads mål om å bli Norges beste kommune på å samle inn og dele opplevelser i natur, kultur, og lokalt næringsliv.

Bli med du også!  Vi ønsker at alle sender inn en tur, turtips, ett spor eller ett bildeAlle som gjør det vil få en liten premie.

Kom innom oss på servicetorget på kommunehuset eller send ved navn og adresse når dere legger inn turen så sende vi en i posten.

Ordførerturen som er sporet med bilder:

  • Lengde: 5,1 Km en vei
  • Turen starter på 84 moh og når høyeste punkt som er 100 moh etter 752 meter

Vi utfordret Ordføreren til å spore og vise en av sine sykkelturer. Med god hjelp fra hjelperytter og Rådmann har de sporet og vist rem en tur med litt kulturhistorie, mye eplesmaking, og ett bakeri.

Turen starter på Nes Kyrkje (se bilde nr 1 i bildekollasjen over) hvor www.kirken-sauherad.no skriver: Eit gamalt sagn fortel at kyrkja fyrst vart tenkt bygd på Kyrkjehaug litt lenger nord. Stein og tømmer var alt køyrt fram, men natta før arbeidet skulle starte, vart byggematerialene på ein merkeleg måte flytt ut til Neshaugen der kyrkja nå ligg. Ingen våga å endre på dette. Kyrkja vart bygd i tida 1100—1150. Ho er vigd til apostlane Peter og Paulus. Vigslingsdagen (kyrmess) var 14. september, men året kjenner vi ikkje eksakt.

Du sykler med fin utsikt over epletrær mot Gvarv (bilde nr 2) og krysser over veien R 360 . Til høyre i dette krysset ligger Nyhuus Gard.  De dyrker epler, plommer og moreller og har blitt kåret til Norgesmester i eplemoster for sin ublandet most. De har galleri og gårdsutsalg.

300 meter etter du har kryssa R 360 og er inne på grusveien igjen passerer du gården Søndre Lindheim. Her kan du sitte i gårdstunet og nyte nydelige produkter fra gårdsutsalget, samt egenbrygget øl fra Lindheim Ølkompani sitt sortiment.

Epleprat. Foto: Marte Midttun Lie

Epleprat. Foto: Marte Midttun Lie

Like etter kommer du til Nordre Lindheim. Her dyrkes epler til bruk i deres prisvinnende eplemost, samt produksjon av eplegris hvor sykkelduoen tok en liten prat med bonden på gården, Anders Høibø (bilde nr. 3) og en rast i eplehagen hans for å nyte forriskende eplemost!

Som du vil se på kartet under kommer du til Tinghaug. Her finner du en rasteplass med bord og benker.Tinghaug var tingstaden for det Gamle Grenland, som omfatta bygdene rundt Norsjø i Telemark; Heddal, Sauherad, Holla, Lunde, Bø, Drangedal og Solum med Melum. ( Les mer om dette her )

Turen velger ut Gamlegata i Gvarv sentrum hvor du får med deg hus i Sveitser-, Empire- og Jugendstil og synlige spor etter den gang gata var arena for områdets næringsliv ( se linker her, her, og her ). I Gamlegata kan du sette deg ned ved Gvarv Bakeri sitt utsalg som er merket på kartet under.

Gvarvelva. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Tilbake på R 360 sykler du over brua og tar ett bilde av den vakre Gvarvelva før du tar til venstre (mot Ulefoss)  og turen ender hos Gvarv frukt og bær  (bilde nr. 4). Her kan du nyte fantastiske produkter fra steinovnen og handle lokalprodusert mat i utsalget. Dette er ett sted du garantert kommer tilbake til!

 

Zoom og klikk deg inn på kartet og turen under.  “Blå nåler” er handel, smak, og opplevelser på turen. “Gule nåler” er bilder og turinformasjon.

 De første 150 stk som sender inn får en liten premie og det gjør di ved å sende inn ett spor, turtips, eller ett bilde her

 

Med vennlig hilsen

Sauherad kommune

 

Turforfatter og foto

Marte Midtun Lie